Siem Riepin reissultamme jäi vielä yksi retki raportoimatta. Kolmen päivän temppelireissujen jälkeen vierailimme silkkitilalla, joka sijaitsi noin 45 minuutin tuktuk-kyydin päässä Siem Riepin keskustasta. Vierailu oli koko perhettä kiinnostava ja opimme paljon silkin valmistuksen eri vaiheista ja perinteisistä kädentaidoista. Paikkaa voi ehdottomasti suositella, jos haluaa tehdä jotain muutakin kuin kierrellä temppeleitä. Jo matka maaseudun poikki avasi silmiä Kambodzan arkitodellisuudelle.
Kyseessä oli Artisans Angkorin silkkitila ja -tehdas, jossa tosiaan valmistetaan silkkiä toukista lähtien valmiisiin silkkituotteisiin saakka. Tehtaalla voi kiertää oppaan kanssa, joka kertoo silkin valmistuksen eri vaiheista. Opastusta on tarjolla periaatteessa ilmaiseksi, mutta juomarahan jättäminen on suositeltavaa. 5 dollaria oli meidän perheeltä pikkuraha mielenkiintoisesta ohjelmasta, iso raha köyhälle oppaalle. Kun saavuimme paikalle, meille esittäytyi heti hyvää englantia puhuva opas, joka veti meille yksityisen opastuskierroksen. Tämä olikin erityisesti lapsen kanssa mukavaa, viivyimme kohteissa juuri niin kauan tai vähän kuin halusimme ja saimme tietoa siitä mistä halusimme. Viisivuotiaamme viihtyi hyvin koko vajaan tunnin kestävän kierroksen ajan ja kyseli kaikenlaista.
Kierroksen aluksi seurasimme, kuinka mulperipensaan lehtiä kerätään toukkien ruuaksi ja mitä eri vaiheita toukat käyvät läpi, ennen kuin ne kehittävät kotelon ympärilleen. (Pikku kuriositeetti yläkuvassa alhaalla oikealla: silkkitoukan kotelot ovat auringossa kuivumassa ja kuivaustelineen jalkojen alla on vesiastiat, jotta muurahaiset eivät pääsisi koteloiden kimppuun, muurahaisethan eivät osaa uida!)
Seuraavassa tehdasrakennuksessa taas keitettiin koteloita ja kehrättiin niistä silkkilankaa: rosoista raakasilkkiä ja hienoa silkkiä.
Poikaa kiinnosti kovasti kaikenlaiset koneet ja niiden mekaniikka. Näimme myös miten eri luonnontuotteilla saadaan värjättyä mitä hienoimpia sävyjä. Kyllä ne silkkilangat hehkuivatkin!
Sitten saavuttiin kutomoon. Kylteissä oli muuten aina tekstit ensin, thaiksi, sitten ranskaksi ja vasta sitten englanniksi. Rakennukset olivat siistejä, ilmavia ja kauniita, rakennukset oli sijoiteltu luontevasti lähekkäin melko pienelle alueelle. Missään ei näkynyt roskia, törkyä tai epämääräisiä kasoja, niin kuin yleensä kaikkialla täällä Kaakkois-Aasiassa. Kaikenkaikkiaan visuaalisuuteen oli selvästi kiinnitetty huomiota, ihan kuin ranskalaisten kädenjälki näkyisi. Tehdas perustettiin aikanaan EU-rahoituksella, yhteistyössä ranskalaisen koulutusprojektin kanssa, tavoitteena kouluttaa nuorta maaseutuväestöä ja tarjota heille “rehellistä ja kunniallista” ansiotyötä.
Kutomossa seurasimme lumoutuneina, kuinka taitavat, nopeat kädet loihtivat erilaisia kuvioita, värjäyspintoja, tupsuja ja hapsuja. Työntekijät näyttivät keskittyneiltä, mutta irtosi sieltä leveitä hymyjäkin – pojallemme.
Artisans Agkor on reilun kaupan yritys, joka pyrkii elvyttämään ja pitämään yllä perinteisiä käsityötaitoja. EU-rahoituksella perustettu yritys tarjoaa nuorille kambodzalaisille ilmaisen ammattikoulutuksen sekä inhimilliset työskentelyolot. Silkkitilan ja -tehtaan lisäksi yrityksellä on muitakin käsityöpajoja, joissa työskentelee yhteensä 1200 ihmistä. Voit lukea lisää yrityksestä täältä.
![Siem Reap6](https://i0.wp.com/web-crafting.com/bangkokshocks/wp-content/uploads/2016/02/Siem-Reap6.jpg?resize=660%2C495)
Kierroksen lopuksi päädytään kauppaan, josta voi ostaa kaikkia tehtaalla valmistettuja ihanuuksia. Nähtyään silkinvalmistuksen ja kutomisen eri vaiheet ei tunnu enää kohtuuttomalta, että näin valmistettu silkkihuivi maksaa 30 USD. Sitä voi vain ihmetellä, millaisista materiaaleista, millaisissa oloissa ja millaisella palkalla tehdään niitä huiveja, joita Bangkokissa myydään 3 USD:n hintaan…
Matkailijan on hyvä muistaa, että Kambodza on edelleen hyvin köyhä maa. Arvoesineistä kannattaa pitää hyvä huoli sekä kaupungilla ja turistikohteissa liikkuessa, että hotellissa. Hotellihenkilökunnan varoituksista päätellen tavaroita katoaa huoneista ja mekin saimme kokea siitä osamme, tosin meiltä hävisi täysin arvottomia asioita, jotka vain sattuivat lojumaan sängyllä. Yllättävän vähän näkyi kaupustelevia lapsia, ainoastaan puutemppelin parkkipaikalla tuli lapsilauma aika aggressiivisesti kauppaamaan jotain. Kaupungilla varoiteltiin antamasta rahaa lapsille, jotka kerjäävät rahaa maitoon, ne menevät suoraan rikollisjärjestöille. Yllättävän rauhassa saatin kyllä olla, mutta auttaa, jos näitä valmistautuu henkisesti kohtaamaan jo etukäteen. Ilmiössä ei sinänsä ole mitään uutta Bangkokissa asuvalle, sen ilmenemismuodot vain ovat erilaiset.