Silkkitehtaalla

Siem Riepin reissultamme jäi vielä yksi retki raportoimatta. Kolmen päivän temppelireissujen jälkeen vierailimme silkkitilalla, joka sijaitsi noin 45 minuutin tuktuk-kyydin päässä Siem Riepin keskustasta. Vierailu oli koko perhettä kiinnostava ja opimme paljon silkin valmistuksen eri vaiheista ja perinteisistä kädentaidoista. Paikkaa voi ehdottomasti suositella, jos haluaa tehdä jotain muutakin kuin kierrellä temppeleitä. Jo matka maaseudun poikki avasi silmiä Kambodzan arkitodellisuudelle.

Kyseessä oli Artisans Angkorin silkkitila ja -tehdas, jossa tosiaan valmistetaan silkkiä toukista lähtien valmiisiin silkkituotteisiin saakka. Tehtaalla voi kiertää oppaan kanssa, joka kertoo silkin valmistuksen eri vaiheista. Opastusta on tarjolla periaatteessa ilmaiseksi, mutta juomarahan jättäminen on suositeltavaa. 5 dollaria oli meidän perheeltä pikkuraha mielenkiintoisesta ohjelmasta, iso raha köyhälle oppaalle. Kun saavuimme paikalle, meille esittäytyi heti hyvää englantia puhuva opas, joka veti meille yksityisen opastuskierroksen. Tämä olikin erityisesti lapsen kanssa mukavaa, viivyimme  kohteissa juuri niin kauan tai vähän kuin halusimme ja saimme tietoa siitä mistä halusimme. Viisivuotiaamme viihtyi hyvin koko vajaan tunnin kestävän kierroksen ajan ja kyseli kaikenlaista.

Siem Reap1

Kierroksen aluksi seurasimme, kuinka mulperipensaan lehtiä kerätään toukkien ruuaksi ja mitä eri vaiheita toukat käyvät läpi, ennen kuin ne kehittävät kotelon ympärilleen. (Pikku kuriositeetti yläkuvassa alhaalla oikealla: silkkitoukan kotelot ovat auringossa kuivumassa ja kuivaustelineen jalkojen alla on vesiastiat, jotta muurahaiset eivät pääsisi koteloiden kimppuun, muurahaisethan eivät osaa uida!)

Seuraavassa tehdasrakennuksessa taas keitettiin koteloita ja kehrättiin niistä silkkilankaa: rosoista raakasilkkiä ja hienoa silkkiä.

Siem Reap2

Poikaa kiinnosti kovasti kaikenlaiset koneet ja niiden mekaniikka. Näimme myös miten eri luonnontuotteilla saadaan värjättyä mitä hienoimpia sävyjä. Kyllä ne silkkilangat hehkuivatkin!

Siem Reap3

Sitten saavuttiin kutomoon. Kylteissä oli muuten aina tekstit ensin, thaiksi, sitten ranskaksi ja vasta sitten englanniksi. Rakennukset olivat siistejä, ilmavia ja kauniita, rakennukset oli sijoiteltu luontevasti lähekkäin melko pienelle alueelle. Missään ei näkynyt roskia, törkyä tai epämääräisiä kasoja, niin kuin yleensä kaikkialla täällä Kaakkois-Aasiassa. Kaikenkaikkiaan visuaalisuuteen oli selvästi kiinnitetty huomiota, ihan kuin ranskalaisten kädenjälki näkyisi. Tehdas perustettiin aikanaan EU-rahoituksella, yhteistyössä ranskalaisen koulutusprojektin kanssa, tavoitteena kouluttaa nuorta maaseutuväestöä ja tarjota heille “rehellistä ja kunniallista” ansiotyötä.

Siem Reap5

Kutomossa seurasimme lumoutuneina, kuinka taitavat, nopeat kädet loihtivat erilaisia kuvioita, värjäyspintoja, tupsuja ja hapsuja. Työntekijät näyttivät keskittyneiltä, mutta irtosi sieltä leveitä hymyjäkin – pojallemme.

Siem Reap4

Artisans Agkor on reilun kaupan yritys, joka pyrkii elvyttämään ja pitämään yllä perinteisiä käsityötaitoja. EU-rahoituksella perustettu yritys tarjoaa nuorille kambodzalaisille ilmaisen ammattikoulutuksen sekä inhimilliset työskentelyolot.  Silkkitilan ja -tehtaan lisäksi yrityksellä on muitakin käsityöpajoja, joissa työskentelee yhteensä 1200 ihmistä. Voit lukea lisää yrityksestä täältä.

Siem Reap6
Viimeisessä näyttelyhuoneessa oli esillä silkistä valmistettuja perinneasuja. Kuriositeettina Lady Gagan silkkitoukan koteloista valmistettu iltapuku

Kierroksen lopuksi päädytään kauppaan, josta voi ostaa kaikkia tehtaalla valmistettuja ihanuuksia. Nähtyään silkinvalmistuksen ja kutomisen eri vaiheet ei tunnu enää kohtuuttomalta, että näin valmistettu silkkihuivi maksaa 30 USD. Sitä voi vain ihmetellä, millaisista materiaaleista, millaisissa oloissa ja millaisella palkalla tehdään niitä huiveja, joita Bangkokissa myydään 3 USD:n hintaan…

Matkailijan on hyvä muistaa, että Kambodza on edelleen hyvin köyhä maa. Arvoesineistä kannattaa pitää hyvä huoli sekä kaupungilla ja turistikohteissa liikkuessa, että hotellissa. Hotellihenkilökunnan varoituksista päätellen tavaroita katoaa huoneista ja mekin saimme kokea siitä osamme, tosin meiltä hävisi täysin arvottomia asioita, jotka vain sattuivat lojumaan sängyllä. Yllättävän vähän näkyi kaupustelevia lapsia, ainoastaan puutemppelin parkkipaikalla tuli lapsilauma aika aggressiivisesti  kauppaamaan jotain. Kaupungilla varoiteltiin antamasta rahaa lapsille, jotka kerjäävät rahaa maitoon, ne menevät suoraan rikollisjärjestöille. Yllättävän rauhassa saatin kyllä olla, mutta auttaa, jos näitä valmistautuu henkisesti kohtaamaan jo etukäteen. Ilmiössä ei sinänsä ole mitään uutta Bangkokissa asuvalle, sen ilmenemismuodot vain ovat erilaiset.

Ta Phrom – puiden valtaama temppeli

Ehkä ikimuistoisin elämys Siem Riepin matkamme aikana oli retki Ta Phromin temppeliin. Temppeli on kuuluisa valtavista puista, jotka ovat kasvaneet raunioiden läpi ja vallanneet temppelin. Se on myös toiminut Tomb Raider-elokuvan kuvauspaikkana. Temppeli sijaitsee noin kilometrin päässä Anchor Thomista itään, eli ihan Siem Riepin lähistöllä.

Ta Phromin temppeliin kävellään mystisen metsän poikki
Ta Phromin temppeliin kävellään mystisen metsän poikki

Aamulla tuttu tuktuk-kuski oli taas aurinkoisesti hymyillen meitä odottamassa hotellin edessä sovittuun aikaan. Meillä oli sama kuski joka päivä, sovimme aina seuraavan päivän retken valmiiksi. Aamupäivän tuktuk-kyyti maksoi 10 dollaria, yleensä noin klo 8-12 välisenä aikana, koko päiväksi tuktukin olisi saanut 20 dollarilla. Kuskimme oli ystävällinen, luotettava, aina hymyilevä vaan ei lipevä ja puhui hyvää englantia.  Angkor Watin retken jälkeen poikamme oli niin uupunut, ettei jaksanut liikahtaa enää metriäkään. Halusimme kuitenkin vielä käydä kuvaamassa Elefanttiterasseja Anchor Thomissa ja niinpä Benjamin sitten istuskeli tyytyväisenä tuktukissa kuskin kanssa sen aikaa kun otimme kuvia tien toisella puolella. Tuktuk-kyytejä odotti aina innolla.

Siem Reap_tuktukride

Temppelin on rakennuttanut kuningas Jayavarman IIV 1100-luvulla. Temppeliä ympäröi laaja alue, joka on nykyisin metsää. Kävely metsän poikki johdattelee jo maagiseen tunnelmaan. Alueella toimi myös munkkiluostari, sairaala ja yliopisto. Joidenkin lähteiden mukaan alueella asui aikoinaan n. 12000 asukasta.

Lisätietoja Ta Phromista, mm. pohjapiirrustuksen, löydät esimerkiksi täältä.

ta phrom

Temppeli on muista löydöksistä poiketen jätetty luonnontilaansa. Luonto saa rauhassa rehottaa rakennusten keskellä. Turistien kulkua on kuitenkin jonkin verran rajoitettu köysiaidoin sekä paikoin on puisia kulkureittejä raunioita suojaamassa. Joitakin vuosia sitten alueella sai kuulema vielä kiipeillä vapaasti, mutta nykyään turistien puuhia vahtimassa on onneksi myös vartijoita. Suosittu kohde ja ymmärrän kyllä miksi.

ta phrom munkit

Kuvat kertovat varmaan parhaiten niistä tunnelmista, mitä siellä koimme. Unohtumaton paikka, jossa olisi voinut viettää vaikka kuinka paljon aikaa. Lähtisin sinne mielellään uudestaankin!

juuret

 

 

Angkor Wat ja Angkor Thom, Siem Riep osa 2

Kambodžan-matkamme pääkohteena oli siis Angkorin temppelialue. Angkoriksi kutsutaan Siem Riepin kaupungin lähistöllä sijaitsevaa suurta raunioaluetta, jossa oli Khmer-valtakunnan pääkaupunki 800-luvulta 1400-luvulle. Sieltä löytyy noin tuhannen temppelin rauniot, jotka ovat vaihtelevassa kunnossa, osa lähinnä kivikasoja, osa paremmin säilyneitä. Niistä kuuluisin ja laajin on Angkor Wat, maailman suurin uskonnollinen rakennus, joka on kambodžalaisille suuri ylpeyden aihe ja tärkeä symboli, joka on myös kuvattuna maan lipussa.

Kaikkiaan raunioalueen laajuus on yli 400 neliökilometriä, osa siitä on edelleen metsän peitossa. Alue pääsi UNESCO:n maailmanperintökohteiden joukkoon vuonna 1992. Raunioaluetta on osittain restauroitu, mm. UNESCO:n rahoituksella. Turisteja vierailee alueella vuosittain yli miljoona ja kävijämäärä on ollut koko ajan kasvussa, mikä on vaarana raunioiden säilymiselle. Osana suojelutyötä raunioille onkin rakennettu puisia kulkureittejä ja joitakin alueita rajattu köysiaidoin.

Nähtävää on niin paljon, että me valitsimme joukosta vain muutaman kohteen, joissa kävimme, yksi isompi kohde riitti meille per päivä. Jotkut käyvät koko alueen, tai ainakin lähimpänä sijaitsevat kohteet, yhdessä päivässä, mutta minusta ainakin tuntuu, ettei siitä paljon jäisi mieleen, eikä sitä ainakaan voi lapsiperheille suositella. Meille valikoituivat kohteiksi Angkor Wat, Bayonin temppeli ja Ta Phromin metsätemppeli, kaikki lähellä Siem Riepin keskustaa. Iltapäivisin rentouduimme uima-altaalla ja hengailimme kupungilla, tämä järjestely sopi meille todella hyvin.

Temppelialueelle ostetaan lippu, joita on saatavilla eripituisille ajanjaksoille: päivän lippu maksoi 20 USD, kolmen päivän lippu 40 USD ja seitsemän päivän lippu 60 USD. Lippua ei tarvitse käyttää peräkkäisinä päivinä. Alle 12-vuotiaat pääsevät temppeleihin ilmaiseksi. Koska länsimaiset lapset ovat usein isompia kuin paikalliset, kannattaa pitää lapsen passia mukana, että voi tarvittaessa todistaa iän. Meidän 5-vuotiaalta ei sentään passia kysytty. Lippua näytetään temppelialueelle mentäessä ja jokaiseen temppeliin mentäessä. Olisi ollut hyvä olla sellainen läpinäkyvä muovikotelo, jossa lippu olisi roikkunut kaulassa, niin kuin kiinalaisryhmillä näytti olevan.

angkor wat
Angkor Watin temppelialue on valtavan laaja ja auringon porottaessa kuuma kokemus. Kuvassa kello on 9 aamulla ja helle on armoton.

Angkor Watin temppelialue on valtaisa, mahtipontinen, vaikuttava. Se on rakennettu näyttämään kuninkaan mahtia, voimaa, vaurautta. Siellä voisi viettää useita päiviä. Sen historiasta ja rakentamisesta voi lukea lisää esim. Wikipediasta. Kuvaavaa on, että ensimmäiset eurooppalaiset, jotka vierailivat paikalla joskus 1500-luvulla, olivat niin vaikuttuneita temppelin kauneudesta, koristelusta ja hienostuneisuudesta, etteivät uskoneet sitä khmerien rakennuttamaksi. Epäilivät roomalaisten käyneen sielläkin…

Pakkohan siellä oli käydä. Viisivuotiaalle – ja vanhemmallekin –  se on kuitenkin aika uuvuttava kokemus, eikä ehkä niin kiinnostava kuin pienemmän mittakaavan temppelit. Me kävimme siellä kolmantena päivänä: ihailimme valtavia seinäreliefejä, jotka kuvaavat hindulaista tarustoa sekä historiallisia tapahtumia, kiertelimme pylväshallit ja terassit, istuskelimme välillä varjossa lepäämässä ja suuntasimme sitten nääntyneinä pois. Jotenkin, ei mikään suuri elämys varsinaisesti, mutta ihan varmasti käymisen arvoinen. Isompien lasten kanssa varmaan kiertely oppaan kanssa voisi olla mielekästä.

angkorwat carvings
Pylväskäytävien seinillä olevat korkokuvat jatkuvat ja jatkuvat.

Auringosnousun ja -laskun ihailu Angkor Watin luona on yksi suosituimmista retkistä. On kieltämättä vaikuttava näky, kun auringon ensi säteet alkavat valaista taivasta temppelin tornien takana. Hetki on kuitenkin niin suosittu, että paikalle on syytä mennä ajoissa, ja on valmistauduttava taistelemaan paikastaan tuhannen ellei sitten tuhansien muiden turistien kanssa, jotka myös ovat päättäneet ottaa sen saman valokuvan. Aamu-unisen pojan herättäminen neljältä, raahaaminen paikalle ja odottelu pimeässä kiinalaisturistien kanssa ei varsinaisesti innostanut minua. Niinpä päädyimme siihen, että Niko teki retken itsekseen ja me saimme nukkua ruhtinaallisesti kuuteen asti. Kuvista tuli hienoja, yritän saada tähän jonkun niistä näytille myöhemmin.

bayon-001
Bayonin temppeli ja seesteiset kasvot

Ensimmäisenä päivänä kohteenamme oli Bayonin temppeli. Se on tunnettu seesteisistä kasvokuvistaan, joiden on sanottu kuvaavan joko kuningasta (Jayavarman VII) tai jumalia. Kuningas Jayavamanin n. 1200 rakennuttama valtiontemppeli sijaitsee muurien ympäröimällä Angkor Thomin alueella, joka oli khmerien pääkaupunki. (Angkor Thomista voi lukea lisää englanniksi esim. Wikipediasta tai täältä). Paikka on mystinen, maaginen ja kiehtova. Meidän kokemustamme hieman häiritsivät valtavat kiinalaisturistilaumat, jotka valloittivat kaikki paikat selfietikkuineen ja ryhmäposeerauksineen. Temppeli on myös hyvin sokkeloinen, joten täytyy olla tarkkana, ettei hävitä matkakumppaneitaan. Me hävitimme toisemme heti alussa, kun Niko juoksi käytäviin innoissaan säntäilevän poikamme perässä ja minä jäin ottamaan jotain kuvaa. Ja kiertelin sitten kasvavan ärtymyksen vallitessa ympäri temppeliä etsimässä heitä, kun he paljon fiksumpina odottivat minua portilla…

bayon2

Joka tapauksessa erittäin kiinnostava kohde, josta löytyy paljon katseltavaa myös lapsille ja kooltaan paremmin hallittavissa kuin esim. Angkor Wat. Anchor Thomin alueella kiinnostavia kohteita ovat myös mm. eteläinen portti kivipatsaineen. Vasemmalla rivistössä hindujumalat, oikealla demonit, vetävät Nagaa eri päistä. Köydenveto on ilmeisesti yksi maailmanluomistaruista hindumytologiasta.

gate_anchor thom
Anchor Thomin portti

Pelkästään ajelu Anchor Thomiin tuktuk-kyydillä oli mieleenjäävä kokemus. Alue on aivan metsän keskellä, valtavat puut reunustavat tietä, valo siivilöityy kauniisti puiden lehvästöjen läpi ja helpottava viileä tuulahdus käy metsästä. Tiellä liikkuu jos jonkinlaista kulkuvälinettä: tuktukeja, pyöriä, elefantteja…

Siem Reap

 

Vielä on jäljellä metsätemppeli Ta Phrom, siitä kerron omassa kijoituksessa piakkoin!

 

 

 

 

 

 

Siem Riep

Pitkäaikainen haaveemme päästä temppeliretkelle Angkoriin toteutui joululomalla ja matkustimme Siem Riepiin Kambodžaan. Ajankohta matkalle oli mitä parhain, sillä vaikka Kambodžassa on pohjoismaisessa mittakaavassa aina oikeastaan kuuma, siellä on joulukuussa vähiten kuuma ja kostea ajanjakso. Matka Siem Riepiin sujui hiukan eri tavoin kuin oli suunniteltu. Erinäisistä syistä johtuen lentojen varaaminen jäi ihan viime tippaan, ja niinpä lentolippujen hinnat olivat karanneet käsistä. Päädyimme lopulta taittamaan matkan bussilla. Aivan oikein – bussilla!

bus siem riep
Thaimaan ja Kambodzan rajalla liikkuu monenmoista kaksipyöräistä (yläkuvat).

Olin aluksi todella epäluuloinen bussimatkan suhteen, mutta luettuamme erään länsimaisen perheen hyvistä kokemuksista, suostuin suunnitelmaan. Halusimme todella päästä Angkorin temppeliraunioille ja juuri joululomalla. Bussimatka yllätti minut positiivisesti, tie oli suora ja kuski ajoi rauhallisesti, aasialaisittain rauhallisesti siis. Kyseessä oli niin sanottu VIP-bussi: ilmastoitu ja muutenkin yllättävän mukava. Suurin osa matkustajista oli länsimaisia reppumatkaajia, jotka lähinnä nukkuivat ja olivat siis hiljaa. Verrattuna esim. Kiinan bussimatkoihin tämä oli suorastaan luksuskyyti (ei huutavia kanssamatkustajia, ei haisevia eväitä, eikä kiikkeriä istuimia). Parasta oli ehkä hinta: liput maksoivat 750 thb hengeltä eli noin 20 euroa.

Ainoa tuskallinen osuus oli rajan ylitys ja viisumisähläys, johon tuhrautui noin kaksi tuntia. Thaimaan raja ylitetään jalan. Ensin jonotetaan Thaimaan passitarkastuksessa, sitten hankitaan viisumit Kambodžaan (jotka maksavat 30 USD ja 100 thb eli enemmän kuin bussilipun hinta) ja vielä jonotetaan Kambodžan passitarkastuksessa. Raja-alue on pölyinen, kuuma, sekava, kaupustelijoita ja kerjäläisiä eri puolella… ja jonottaminen käy hermoille. Ja joka välissä pitää täytellä erilaisia maastapoistumis- ja maahantulo-lappuja, viisumihakemuksia jne. Kun suurin osa bussin matkustajista oli jo käynyt koko ruljanssin läpi hikoillen ja tuskaillen, mutta onnistuneesti, ja palannut bussiin, kävi ilmi että kaksi matkustajaa ei ollut vielä löytänyt edes viisuminhakupaikkaa… Siinä sitten odoteltiin. Lopulta pääsimme Siem Riepiin 7 tunnin bussimatkan jälkeen. Eli jos haluat välttyä rajasähläykseltä tai jos et kestä koko päivää kestävää bussikyytiä, valitse mieluummin lentomatka. Tosin lentokentälläkin voi joutua odottelemaan kadonneita matkatavaroita tuntikausia, kuten kävi yksille matkaajille, joten siitäkin matkasta voi tulla pitkä, vaikka itse lento onkin hyvin lyhyt.

Bussimatkan mukavia puolia oli, että bussin kyydistä näki hyvin maaseudun maisemia. Maisema muuttui heti rajalla, ja huomasi kyllä, että nyt tultiin köyhempään maahan. Kambodžassa eletään yhä enimmäkseen maanviljelyllä. Vähän tuntui, kuin olisi tehnyt matkan 50-luvun Suomeen maaseudulle. Autoja ei paljon näkynyt. Tiellä liikkui erilaisia moottoripyörien vetämiä kärryjä, joissa kuljetettiin heiniä, hedelmiä ja lehmiä. Heinähäkin päällä tai lavalla istui aina muutama työntekijä kyydissä. Tienvarressa oli lapsia leikkimässä mudassa ilman vaatteita. Kaunista kyllä oli ja siistimpää kuin esim. Etelä-Vietnamissa, jossa oli kaatopaikkoja ihan tien vieressä. Välillä peltomaisemassa näkyi kukkivia lummelammikoita, vesipuhveleita, lehmiä laiduntamassa.

siem riep tuktuk
Siem Riepissä liikutaan lähinnä tuktuk-kyydillä tai kävellen. Kyydin tarjoajia riittää katujen varsilla. “Tuktuk, Madame?”

Siem Riepissä meitä odotti hotellin järjestämä tuktuk-kyyti, joka vei meidät ripeästi perille. Kaupunki on hyvin pieni ja kaikki hotellit, ravintolat ym. palvelut on hyvin kompaktisti lähekkäin. Kaupungissa liikkutaan kävellen tai tuktuk-kyydillä, kyydin tarjoajia oli ihan joka kulmassa. Keskustassa on kävelykatuja ja  -kujia, joilla on mukava kuljeskella ruokapaikkaa etsimässä tai katsella torimyyjien ja muiden putiikkien tuotteita. Angkorin temppelialue vetää vuosi vuodelta enemmän turisteja puoleensa (noin miljoona turistia vuodessa), niinpä turisteille on myös kasvavassa määrin palveluja tarjolla. Ruokapaikkoja on hyvin moneen makuun ja paljon todella kivan näköisiä paikkoja, joista valita. Söimme useamman kerran perinteisen Khmer-keittiön tarjoamuksia, lähinnä erilaisia curry-tyyppisiä ruokia ja sitten ihan pizzaa tai muuta länsimaista. Käytännössä kaikkialla ravintoloissa ja hotelleissa maksetaan yhdysvaltain dollareilla, joita saa myös nostaa pankkiautomaateista. Länsimaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa hintataso oli paljon edullisempi kuin Bangkokissa.

Siem Riepissä löytyy ravintoloita moneen makuun, perinteisestä Khmer-keittiöstä trendikkäämpiin kuppiloihin.
Siem Riepissä löytyy ravintoloita moneen makuun, perinteisestä Khmer-keittiöstä trendikkäisiin kuppiloihin. Yläkuvassa makkaroita Vanhalla torilla, Toiseksi ylemmällä rivillä perinteinen Amok-kastike kalan kanssa.

Siem Riepin katukuvassa näkyi entisen siirtomaavallan Ranskan vaikutus yllättävänkin selkeänä: katukylteissä, puheessa, kahvilakulttuurissa, patonkien tarjonnassa ja visuaalisuudessa. Yhtenäisestä Kävelykatu-ravintola-alueesta tuli ihan Etelä-Ranska mieleen, sellaista emme ole kokeneet muualla Aasiassa. Yllättävää oli myös palvelualoilla olevien paikallisten yllättävän hyvä englanninkielentaito. Kaikkialla palvelu oli myös hyvin ystävällistä ja lapset saivat erityisen lämmintä kohtelua.

Ja niistä temppeleistä – tulee oma kirjoitus toivottavasti piakkoin!

 

 

 

 

 

Vinkkejä Bangkokin matkailijalle

Yli kuukausi on jo vierähtänyt Erawanin alttarin pommi-iskusta ja elämä täällä Bangkokissa on jo pitkään tuntunut jatkuvan normaaleilla uomillaan. Iskuja seuranneita päiviä varjosti suru, jonka kyllä ihan aisti kaupungilla liikkuessaan. Ihan vieraiden ihmisten lempeistä ilmeistä ja varsinkin poikamme saamista hymyistä sai myös voimaa. Ihmisten ystävällisyys ja auttavaisuus ihan pienissä arjen asioissa onkin täällä vertaansa vailla. Kulttuuri poikkeaa huimasti edellisestä kotimaastamme, kuten myös Pohjolan jäyhästä menosta.

Erawan shrine ja temppelitanssijat
Erawan shrine ja temppelitanssijat

Olemme nyt asuneet täällä vuoden. En suinkaan koe olevani thaikulttuurin ekspertti, kieltäkin olen opetellut hävettävän vähän. Päätin silti listata muutamia tärkeimpiä asioita, jotka satunnaisen Bangkokin matkailijan on hyvä tietää ja ottaa huomioon, ymmärtääkseen paremmin paikallisia tapoja ja voidakseen kunnioittaa niitä. Monille Thaimaan kävijöille nämä ovat varmasti ihan itsestäänselvyyksiä, mutta näitä minulta Suomessakin viimeksi kysyttiin.

1.Hymy

Thasateenvarjoimaata ei turhaan kutsuta hymyjen maaksi, hymy kuuluu jokaiseen kohtaamiseen. Hymyä ei kannata itsekään säästellä, sillä saa paljon anteeksi, ja sillä voi paikkailla kielitaidon puutetta. Jos asiat eivät suju niinkuin haluaisit, ei suinkaan kannata kurtistaa kulmiaan tai näyttää pahaa mieltään, vaan päinvastoin leveämpi hymy naamalle ja uusi yritys. Olen ihan kantapään kautta kokenut, että tämä toimii. Jos ravintolassa pöytään tuodaan ihan vääriä tilauksia, selviää tilanne parhaiten lempeästi ja hymyn kera hoidettuna, jos vähänkään alkaa nyrpistelemään, saa vaan huonoa palvelua. “Minä olen oikeassa” -asenteella ei pääse mihinkään. “Mai pen rai” eli “ei haittaa, ei mitään” onkin hyödyllinen lausahdus, jolla voi välittää, että kaikki on kunnossa.

Milloinkaan ei saa hermostua, silloin joku voi menettää kasvonsa ja se on paha juttu täällä. Tunteita ei näytetä julkisesti, varsinkaan niitä negatiivisia. Ääntä ei saa korottaa, lapsellekaan ei saisi huutaa. Pitkä pinna ja maltti ovat täällä todella valttia. Mitä kiusallisempi tilanne, sitä rauhallisemmin tulee käyttäytyä. Väsyneen ja nälkäisen matkailijan voi olla vaikea tämä muistaa, mutta on kyllä sen väärti. Arvatkaa vaan, kuinka monta kertaa olen mokannut. No, olen jotain oppinutkin, onneksi.

buddha_wai2. Temppelit

Pelkästään Bangkokissa on satoja buddhalaistemppeleitä ja alttareita. Temppelissä vieraillessa tulee käyttäytyä kunnioittavasti. Kengät riisutaan temppeliin mentäessä (yleensä on kylteillä selvästi osoitettu, mihin pitää riisua kengät). Jos ei halua tallustella paljain jaloin kivisillä lattioilla, kannattaa ottaa sukat mukaan. Pukeutuminen ei saa olla paljastavaa, varsinkin kuninkaallisissa temppeleissä on tiukat pukukoodit, joiden noudattamista tarkkaillaan. Perussääntönä voi pitää sitä, että paidassa tulee olla hihat (pitkät tai lyhyet, olkapäät ei saa näkyä) ja housuissa lahkeet (ei siis shortseja) ja hameen helman pituuden kuuluu olla yli polven. Joihinkin paikkoihin riittää huivi olkapäiden peitoksi, mutta esim. Kuninkaan palatsiin (Grand Palace) ei riitä. (Nimim. hölmö turisti vaihtoi äkillisessä mielenhäiriössä lyhythihaisen paidan hihattomaan juuri ennen palatsissa vierailua. Piti käydä ostamassa turistiteepaita toiselta puolelta katua, että pääsi sisään. Nyt kaapista löytyy sellainen hölmö elefanttipaita. Kerrasta opin.) Periaatteessa pitäisi olla umpikengät, mutta sandaalit sukkien kanssa käy.

kuningas

3. Kuningas

Kuninkaan ja kuningasperheen kuvia on näkyvillä kaikkialla katukuvassa ja kuviin pitää suhtautua kunnioittavasti. Tämä on hyvä muistaa myös rahoja käsitellessään, koska niissä on kuninkaan kuva. Maahan pudonnutta kolikkoa ei siis saa pysäyttää jalalla tallaamalla, sillä se on epäkunnioittavaa. Thaimaassa on voimassa majesteettirikos, joten tähän seikkaan tulee suhtautua vakavasti. Kuninkaan hymni soitetaan joka päivä klo 8.00 ja 18.00 julkisilla paikoilla, kuten yleisissä puistoissa. Hymniä soitettaessa kuningas on symbolisesti läsnä ja siksi sitä pysähdytään kunnioittamaan paikallaan seisoen, vaikka kesken juoksulenkin. Hymni soitetaan myös esimerkiksi elokuvien ja esitysten aluksi.

4. Munkit

Oranssiin pukeutuneita munkkeja liikkuu kaupungilla runsaasti ja heihin tulee suhtautua kohteliaasti. Naiset eivät saa koskea munkkia, niinpä esim. metrossa nainen ei saa mennä munkin viereen istumaan.

munkki

5. Jalat

Jalat ovat buddhalaisuudessa epäpuhdas ruumiinosa. Siksi jalalla ei saa osoittaa, eikä jalkapohjia saa näyttää, esim temppeleissä istutaan niin, että jalkapohjat jäävät alle.

lapsi

6. Lapset

Varsinkin pienet lapset huomioidaan thaikulttuurissa todella positiivisesti. Erityisesti vaaleita lapsia pidetään hurjan suloisina ja heidän koskettaminen tuo hyvää onnea. Usein tuntuu, että mekin saamme perheenä paljon anteeksi ja positiivista huomiota osaksemme, ihan vaan koska meillä on niin söpö poika. Joskus huomio tai koskettelu voi toki olla lapselle kiusallista. Jos haluaa kieltää koskemasta, pitää kieltoa pehmentää hymyllä ja pehmeällä äänensävyllä, ettei käyttäydy liian töykeästi.

soi
Pikkukujilla ei jalkakäytäviä ole

7. Liikenne.

Ole varovainen ja katso loppuun asti katua ylittäessäsi. Liikenne on monen (myös taksikuskin) mielestä Bangkokin huonoin puoli. Liikenne on kaoottista, kaksipyöräisiä suhahtelee eri suuntiin, jalkakäytäviä myöten. Ja ne ruuhkat…

liikenneasok

Ruuhkassa liikkuminen: Älä töni, äläkä ryysää. Kiinassa olin tottunut kyynärpäätaktiikkaan, täällä sain häpeäkseni todeta oppineeni huonoille tavoille. Metroa odotetaan jonoissa, ensin päästetään ulos poisjäävät matkustajat ja sitten mennään jonossa sisään.  Jos ei ruuhka-aikaan mahdu sisään, odotetaan jonossa seuraavaa junaa. Lapsi saa yleensä aina paikan ruuhkaisessakin metrossa.

katu
Yllättävän tasainen jalkakäytävä

8. Jalkakäytävät

Bankok on kuuluisa huonokuntoisista tai aivan olemattomista jalkakäytävistään, mikä tekee kaupungilla liikkumisen erityisesti lasten kanssa haastavan. Aina kannattaa katsoa tarkkaan eteensä: mitä vaan voi olla kadulla. Kuumat ruokakärryt ja grillit tukkivat yllättäen koko jalkakäytävän, kuoppia ja reikiä tai ihan monttuja aukeaa kuin tyhjästä, uhkaavasti heiluvia viemärinritilöitä on kaikkilalla. Kulku on helposti aikamoista hyppelyä ylös ja alas, kadulle ja takaisin, toiselle puolelle katua… onneksi enää ei ollla sentään rattaiden kanssa liikenteessä, on meinaan varmasti aika haastavaa! Viime vuonna kävelymatka Suomi-kouluun metroasemalta taisi tuntua neljävuotiaasta aika seikkailulta, ainakin aluksi. Rupesin sitten laulelemaan jotain retkilauluja ja poika keksi erilaisia leikkejä, joissa loikitaan kiveltä toiselle. Sanomattakin on selvää, että lapset ei itsekseen täällä voi juoksennella, vaaroja uhkaa joka puolella, eivätkä lapset ehdi niitä aina huomata.

ostoksilla

9. Hinnat ja ostaminen

Tavarataloissa ja kaupoissa on kiinteät hinnat. Toreilla ja markkinoilla hinnoista yleensä neuvotellaan, paikallinen saattaa saada saman tuotteen hyvinkin neljäsosaan siitä, mitä ulkomaalainen ja sekös monia harmittaa. Käytännössä usein lähtöhinnatkin ovat jo tosi halpoja. Toisaalta laadusta ei markkinoilla ole takeita, hyvästä joutuu täälläkin usein maksamaan kalliisti. Jossain paikoissa on tukkuhinnat, eli jos ostaa yli kolme, saa alennusta. Itse olen huono tinkaamaan, yleensä mietin, sopiiko pyydetty hinta minulle, jos on mielestäni reilusti liikaa hintaa, en edes rupea neuvottelemaan. Jos myyjä on valmis laskemaan hintaa, niin tyleensä tässä vaiheessa huutelee jo perään uuden hinnan kanssa. Kukin tietysti toimii tyylillään, jotkut nauttivat tinkimisestä ja kaupankäynnin hitaudesta. Hyvä kuitenkin muistaa, ettei näissäkään tilanteissa saisi hermostua, vaan kaupankäynnin tulisi sujua mukavissa merkeissä.

Alkoholin ostaminen saattaa olla yllättävän hankalaa. Alkoholia saa ostaa ihan tavallisesta ruokakaupasta, mutta vain tiettyinä aikoina. Aamulla ei alkoholia myydä ennen kello 11 eikä kello 14 ja 17 välillä, eikä buddhalaisina juhlapyhinä ollenkaan. Jos siis viiniä haluaa illallisella nauttia, on siihen hyvä varautua hyvissä ajoin, ihan niin kuin Suomessa ollut tapana. Alkoholia verotetaan myös reilusti, niin että ruokaviinille kertyy ihan kivasti hintaa.

harjamyyjä
Harjoja liikenteessä

10. Eläimet

Buddhalaisuudessa uskotaan uudestisyntymiseen, siksi kaikkia eläviä olentoja tulee kunnioittaa. Kulkukoirista ja -kissoista pidetään hyvää huolta ja siksi niitä toisaalta eleleekin ihan riesaksi asti. Puistossa kissat makoilevat keskellä tietä, eivät lotkauta korviaankaan, vaikka vierestä ajaisi pyörä tai mopo. Kulkukoirat voivat olla varsinkin hämärässä tai pimeällä olla vähän pelottaviakin pikkukujilla kulkeville kävelijöille tai pyöräilijöille. Vaikka eläimet olisivat kuinka kesyn oloisia, ei niitä kannata ryhtyä paijailemaan, vesikauhua on ihan lemmikkieläimissäkin, joita ei ole aina asiallisesti rokotettu, mutta toisaalta ei niitä saa myöskään ruveta hätyyttämäänkään.

koiranukkuu

Lenkillä

Kesäloma loppui, koulu alkoi, arki alkoi! Muuton myötä meillä on arki muuttunut paljon, koulumatkojen suhteen ja kaiken muunkin liikkumisen suhteen. Asumme Sathornin alueella, kaikkialla on jalkakäytävät, metropysäkki on viiden minuutin kävelymatkan päässä ja mikä parasta, vieressä on valtavan iso, vehreä Lumpinipuisto!

lenkillä
Lenkkipolullani on hienot maisemat ja mikä parasta, isoja vehreitä puita varjostamassa.

Se on niin lähellä, että siellä voi käydä koko perhe iltaisin koulun jälkeen tai viikonloppuisin aamulla, ja silti on koko päivä aikaa puuhata muuta. Poika potkulaudalla tai pyörällä, me hölkäten tai kävellen perässä. Meillä onkin alkanut uusi, liikunnallisempi jakso elämässä!

Aamuisin ja iltaisin, kun ei ole niin kuuma, puisto on täynnä elämää: on lenkkeilijöitä, kävelijöitä, kuntoilijoita laitteissaan. Aamuisin on aamujumppaajia, taichin harrastajia – joillakin miekat, joillakin viuhkat, joillakin kepit – joogaajia ja paritanssijoita. Iltaisin on puistojumppaa, monen tasoista ja enemmän tai vähemmän ärsyttävällä pölötyksellä. Yksi vanhempi täti istuu aina aamuisin lenkin varrella ja huikkaa minulle kohteliaasti englanniksi: Good morning, good running! Juoksijoiden seassa kävellessä tekee mieli melkein väkisinkin lähteä juoksemaan, vaikka tarkoitus olikin tehdä pitkä kävelylenkki.

puistossa
Pirteä potkulautailijamme saa paljon hyväntahtoista ja kannustavaa huomiota osakseen, siitä saa nauttia myös perässä punaisena puuskuttava vanhempi.

 

Puistossa on aina jotain mielenkiintoista katseltavaa: jättimäiset kalat kanavissa, parimetriset liskot rannoilla – opin juuri eilen, että liskot myös kiipeilevät puihin! – saalista kärkkyvät korpit (vai ovatko nuo sittenkin mustavariksia), kahlailevat jalohaikarat, keskellä juoksureittiä makoilevat kissat… ja sitten on tietysti hehkuva kukkaloisto, kauden kukat näyttävät vaihtuvan nopeaan tahtiin.

Yksi erikoisuus täällä on kuninkaan hymni, joka soitetaan julkisilla paikoilla kuten puistoissa joka päivä klo 8 ja 18. Sitä kuunnellaan paikallaan hiljaa seisten. Puistossa kaikki juoksijat pysähtyvät hymnin ajaksi paikalleen ja jatkavat sitten juoksuaan hymnin loputtua. Ennen hymniä tulee kovaäänisistä aikamerkki, niin ettei hymni mene ohi, vaikka kuuntelisi musiikkia kuulokkeilla.

Aamuseitsemältä tai iltakuudelta ei suinkaan ole viileää, vaan hiki alkaa virrata heti ensiaskeleilla. Päivittäinen liikkuminen näyttää kuitenkin auttavan kuumuuden sietämisessä ja muutenkin kai tähän kosteaan ja kuumaan ilmanalaan alkaa vähitellen vähän tottua. Ihan vähän. Ehkä.

Vesiputousretkellä

Bankrutissa lomaillessamme meitä kiinnosti kovasti lähiseudulla sijaitseva vesiputous, joka näytti olevan suosittu vierailukohde. Kun tiedustelimme kuljetusta sinne, meille tarjottiin kokopäivän retkeä, jossa lukuisia pysähdyksiä eri nähtävyyksillä. Tyypillistä, tällaisia ne retket yleensä on täällä, käydään mahdollisimman monessa paikassa, otetaan nopeasti kuvia ja siirrytään seuraavaan kohteeseen. En ollut aluksi kovin innostunut, mutta lähiseutuun kyllä kovasti kiinnosti tutustua ja niinpä varasimme kuskin ja auton itsellemme seuraavaksi päiväksi.

Päivä oli sopivan tihkusateinen ja pilvinen, eikä yhtään kuuma, aivan täydellinen retkipäivä siis. Meillä oli onnea ja sadekuurot osuivat ajomatkoille, emmekä siis edes kastuneet. Osa pysähdyksistä oli vähemmän kiinnostavia, kuten hiukan autiot markkinat Burman rajalla, mutta paljon kiinnostavaakin osui matkan varrelle. Välimatkatkaan eivät olleet pitkiä, joten autossaistuminen ei ollut liian puuduttavaa.

Päivän teema taisi olla apinat. Ensimmäinen kiinnostava pysähdys oli Prachuap Khiri Khanin kaupungissa, apinavuorella. Khao Chong Krachok oli paikan nimi, temppeli vuoren päällä, johon päästääkseen oli kiivettävä nelisensataa rappusta. Ylhäältä oli vaikuttavat näkymät merenlahdelle ja kaupunkiin.

apinatemppeli

Mutta ne apinat, ne olivat täysin valloittaneet temppelin, niitä oli joka paikassa. Hyvä että uskalsin vähän pysähtyä ottaakseni kuvia, ne olivat vähän pelottavia, ihan kuin valmiina käymään päälle. Ihmiset tietysti ruokkivat niitä, joten odottivat varmaan saavansa herkkuja. Kiersimme apinat kunnioittavan etäisyyden päästä, silloin kuin voimme. Rappusilla makoilevat apinat eivät siirtyneet senttiäkään, joten niiden yli piti vaan hyppiä.

june holiday2

Seuraavassa paikassa oli sitten lisää apinoita ja kuskimme osti vierailua varten maissia niiden ruokkimista varten. Meillä ei ollut suunnitelmissa apinoiden ruokintaa (varsinkaan edellisen paikan apinakokemuksen jälkeen), mutta meitä osattiin odottaa ja kuskin kantamat maissipussit houkuttelivat langurilauman hetkessä alas puusta. (Lajin nimi ilmeisesti englanniksi dusky leaf  monkey tai langur, suomenkielistä nimeä en vielä löytänyt). Ensimmäinen maissipussi ryöstettiin röyhkeästi kokonaisena käsistä ja yksi hyppäsi maissipusseja pitelevän Nikon olalle, mutta muuten nämä apinat eivät käyttäytyneet aggressiivisesti. Pojasta oli selvästi kiva antaa maisseja apinoille ja olivathan ne suloisia pörröturkkeineen ja valkoisine “silmälaseineen”, varsinkin ne pienet emoissaan roikkuvat poikaset.

langurs

Sitten ajelimme maailman kauneimmaksi äänestetylle Ao Manaon rannalle. Ei ristin sielua missään.

aomanao

Lounaan jälkeen suuntasimme merimaailmaan, joka oli kyllä odotetusti hiukan ankea. Poika kyllä tykkäsi kaikista värikkäistä kaloista ja ison tankin riuttahaista. Oli siis ihan perusteltu pysähdys. Itse odotin vain sitä viimeistä kohdetta eli vesiputouspatikointia.

Melkoisen nääntyneinä saavuimme Huai Yangin vesiputouspuistoon. Puiston portilla meille kerrottiin, ettei putouksessa ole paljonkaan vettä, mutta halusimme silti mennä metsäretkelle. Puiston pääsymaksu oli 100 bahtia hengeltä. Ostimme mukaan parkkipaikan luota lisää juomavettä ja pojalle jätskin. Sillä energialla poika kipittikin sitten polkua aika hyvää vauhtia eteenpäin. Olin lukenut, että ensimmäiselle putoukselle taivalta on noin 20 minuuttia, mutta siinä ajassa olimme kyllä jo kolmannella putouksella. Helteisemmällä kelillä kulku olisi kyllä saattanut olla hitaampaa. Vettä oli tosiaan hyvin vähän, eikä putouksista oikein voinut puhua, lähinnä virtaus oli puromainen. Metsä oli kuitenkin vaikuttava taas kerran, valtavat puut, vihreänä siivilöityvä valo, lintujen äänet, värikkäät perhoset… yhtäkkiä olo oli ihmeen virkeä.

vesiputousretki

Jatkoimme kolmannen putouksen yli – kuivin jaloin niin kuin kuvasta näkyy, mutta parimetrisen jyrkänteen reunaa pitkin –  ja ylös kallioille. Tuntui hyvältä pitkästä aikaa tuntea kalliota jalkojen alla. Valtavien kalliolohkareiden kohdalla olimme jo kääntymässä takaisin, koska emme uskoneet löytävämme enää muuta, mutta poika halusi väen väkisin kiivetä lohkareita ylös. Kannatti olla sinnikäs, sieltähän se putous löytyi. Pieni, mutta ei sen vähäisempi.

vesiputous

Vähän oli vettä, mutta niin oli ihmisiäkin, saimme todella nauttia luonnon rauhasta. Sesongin ulkopuolella matkustamisessa on hyvät puolensa.

Autiolla hiekkarannalla

Silloin joskus huhtikuussa odottelin sadekauden saapumista ja kuumuuden hellittämistä. Minulle kun oli kerrottu, että se alkaisi pian Songkranin jälkeen. No, sitä saatiinkin sitten odotella tänä vuonna harvinaisen pitkään. Kuumaa ja vieläkin kuumempaa on kestänyt kesäkuulle asti, koulun loppumiseen asti. Viimeiset viikot koulussa olivatkin aika hikisiä ja hektisiä. Samaan aikaan etsimme vielä uutta asuntoakin ja meinasimme läkähtyä asuntokierroksilla. Tuntui, että olin kuumasta ja ehkä ilmansaasteista usein ihan kipeäkin, eikä paljon huvittanut mihinkään lähteä, jos ei ollut ihan pakko. Lopulta asunto löytyi, koulukin loppui ja pääsimme kesäloman viettoon.

Mihinkäs muualle, kuin rannalle.

june holiday

Tällä kertaa, Kwai-joen retkestä inspiroituneena, lähdimme matkaan junalla. Matkasimme etelään erikoispikajunalla, hiukan karussa kakkosluokassa, jossa ilmastointi kyllä pelasi ja oli jopa tarjoilua. Viisi tuntia matkattuamme ja Huahinin ja Khao Sam Roi Yotin ohi puksutettuamme hyppäsimme ulos Bankrutin asemalla. Vielä viisi kilometriä paikallisella moporiksalla ja olimme perillä hotellissamme. Kauniin vehreä resortti, mukava bungalow ja silmänkantamattomiin jatkuva hiekkaranta. Eikä ketään muita kuin me!

Ensin vähän tuntui melkein aavemaiselta ja arvelutti, saako täällä mitään ruokaa edes. Palvelu toimi kuitenkin erinomaisesti. Ja tulihan niitä muitakin paikalle kun viikonloppu lähestyi. Ilmakin oli ihmeen (lue ihanan) viileä, välillä tuli ukkoskuuroja ja piti oikein laittaa pitkähihaistakin päälle. Sadekuurot eivät kuitenkaan meitä haitanneet ja taustalla häämöttävät pilvet loivat valokuvauksellisia hetkiä rannalle.

june holiday1

Ihana rauha, avara taivas ja meren aaltojen rauhoittava ääni. Mitäs muuta sitä tarvitsisikaan rentoutuakseen ja karistaakseen kaupungin pölyt ja hälyt mielestään.

Tosin jo kolmantena päivänä kaipasimme jo jotain toimintaa ja lähdimme kokopäiväretkelle vesiputouksia ja mm. apinoita katselemaan. Siitä lisää piakkoin…

 

 

 

Helvetintulen sola

Kwai-joen sillasta ja “kuoleman rautatiestä” puhuttaessa ei voi unohtaa sen karmivaa historiaa. Toisen maailman sodan aikana Japani rakennutti rautatien Thaimaasta Burmaan turvatakseen huoltoreitin merireitin ollessa turvaton. Rataa oli rakentamassa noin 60 000 sotavankia sekä 180 000 aasialaista pakkotyöläistä. Työolot olivat todella ankarat ja rakennustöiden aikana kuoli yli 100 000 ihmistä onnettomuuksiin, nälkään, tauteihin ja väkivaltaiseen kohteluun, mistä kolkko nimitys “kuoleman rautatie”.

“Hellfire Pass” eli helvetintulen sola oli yksi vaativimmista rakennuskohteista. Siellä raivattiin viidakkoa ja louhittiin kalliota radan tieltä pääosin käsivoimin. Kyseinen rataosuus ei ole enää käytössä, mutta paikka on kunnostettu radanrakentajien muistoksi. Sotavankien joukossa oli erityisesti australialaisia, britteja ja hollantilaisia. Australian valtio on perustanut paikalle museon, kunnostanut osan radasta sekä rakennuttanut kävelyreitin, jota pitkin pääsee tutustumaan rataosuuteen.

Paikka on huikean kaunis ja luonnon kauneus onkin syvässä ristiriidassa karmean historian kanssa. Kävely bambumetsikön läpi lintujen livertäessä on hiljentävä kokemus.

hellfirepass1

Museokäynti on pysäyttävä. Kuvaukset vankien ja pakkotyöläisten oloista ovat kauhistuttavia. Työtä tehtiin 16-18 tuntia päivässä, näännyttävässä helteessä, ilman riittävää ravintoa ja työvälineitä. Vankeja kohdeltiin raa’an väkivaltaisesti.  17 metrin syvyinen ja 110 metrin pituinen kallioleikkaus saatiin valmiiksi 12 viikossa, työt tehtiin vuoden kuumimpaan aikaan huhti-kesäkuussa. Tuntuu uskomattomalta, että kukaan selvisi niistä oloista hengissä tai edes jotenkin järjissään.

hellfire pass

Paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Museossa informaatio on itse luettavissa, esillä on kuvia ja esineistöä, mutta vierailija voi itse päättää, kuinka tarkaan aiheeseen perehtyy. Viisivuotiaan kanssa pääsimme hyvin kiertämään näyttelyn, ilman että hänelle tarvitsi kertoa julmuuksista. Retkellä viisivuotias nautti patikoinnista luonnosta ja vanhoista rautatien jäännöksistä. Kävelyreitti on erittäin hyvin rakennettu ja helppokulkuinen. Reittiä pitäisi pystyä patikoimaan pidempäänkin, mutta tällä kertaa – ehkä sateiden vuoksi – pidempi polku oli suljettu.

Paikka sijaitsee noin 80 kilometriä Kanchanaburista eteenpäin. Sinne tehdään päiväretkiä minibusseilla, mutta niihin yleensä kuuluu vain lyhyt vierailu Hellfire Passissa ja monta muuta pakollista pysähdystä vesiputouksilla yms. Me halusimme nimenomaan tutustua paikkaan omaan tahtiin ja vuokrasimme oman taksin kuskeineen puoleksi päiväksi, maksoi 1800 bahtia. Kuski odotti meitä museon parkkipaikalla ja vei meidät sitten Namtokin asemalle, josta meidän piti tulla 12.55 junalla takaisin Kanchanaburiin. Halusimme vielä ihailla junareitin varrella olevia kauniita maisemia sekä tulla sen Kwai-joen yli siltaa pitkin.

Juna oli sitten muutaman tunnin myöhässä… Junaa odottelimme kätevästi asemaravintolassa, jonka pitäjä heti alkuun ilmoitti, että ei hätää, istukaa ihan  rauhassa, soitamme kelloa kun juna saapuu! Hyvää palvelua kerrassaan. Olimme aika nääntyneitä aamupäivän patikoimisesta ja matkustamisesta ja tämä lepo- ja ruokatauko tuli kyllä tarpeeseen. Ehdimme me silti siinä asemallakin odottelemaan, muiden odottelijoiden, mm. koirien kanssa.

asemalla

Olimme kieltämättä aika nääntyneitä junan vihdoin saapuessa. Junasta oli mukava edelleen katsella maisemia, mutta ne huikeimmat jäivät näkemättä, koska juuri sillä rataosuudella juna täyttyi paikallisista turisteista, jotka tungettiin käytävälle seisomaan maisemia ihailemaan, emmekä nähneet tungoksen läpi juuri mitään…

21

Koskettavimpia olivat kyllä radan varrella vilkuttavat lapset.

matkalla

Ja sitten saavuttiin sinne sillalle! Oli hauska katsella ihmisten iloisia ilmeitä. Pääsimme myös aika monen matkakuviin mukaan.

saavutaansillalle

Seuraavana aamuna suuntasimme aamujunalla takaisin kohti Bangkokia. Aamuauringon valaisemat pellot olivat huikean kauniita.

Harvoin muuten voi ottaa kuvan liikkuvasta junasta suoraan taaksepäin kiskoja pitkin. En pudonnut.

22

Kwai-joen silta

Jo pitkään olen lupaillut tätä juttua junaseikkailustamme Kanchanaburissa, tässä se vihdoin tulee. Aikaa on kulunut jo niin kauan retkestä, että tarkat yksityiskohdat ovat jo päässeet unohtumaan, mutta tarkoituksenani onkin jakaa tunnelmia ja kuvia reissulta. Tarkempia tietoja aikatauluista ja muusta löytyy tästä jutusta, josta oli meillekin paljon apua retkeä suunnitellessamme. Jos suunnittelee tekevänsä matkan tänä kesänä, kannattaa tarkistaa, onko koko ratalinja käytössä, sillä osaa rataosuuksista kunnostetaan kesän aikana.

Teimme matkan helmikuun lopulla, jolloin meillä oli pidennetty viikonloppuvapaa koulusta. Junaretkelle ei kannatakaan lähteä kuumimpaan aikaan, sillä junassa ei ole ilmastointia, vaan tuuletus hoidetaan avoimilla ikkunoilla – ja ovilla! – ja katossa pyörivillä pikkutuulettimilla. Vaunut ovat vähän askeettisia, mutta ihmeen siistejä ja matkustuskokemus meillä yllättävänkin miellyttävä. Liput maksavat huimat 100 bahtia per matkustaja – myös viisivuotiaasta maksettiin koko lipun hinta – eli noin 3 euroa. Matka kestää aikataulun mukaan alle kolme tuntia, todellisuudessa ihan mitä vaan kolmesta tunnista lähtien. Aikataulut eivät pidä, tai siis ovat suhteellisia, meidänkin onneksi.

matkaan

Meidän matkamme meinasi loppua lyhyeen ennen kuin oikein pääsi vauhtiinkaan. Ensinnäkin lähtöaseman kanssa kannattaa olla tarkkana: aamujuna Kanchanaburiin lähtee viikonloppuisin pääasemalta eli Hualamphongin asemalta, mutta viikolla pikkuasemalta, Thonburi Noi, joka sijaitsee meiltä katsottuna ihan toisella puolella kaupunkia, toisella puolella jokea. Lähtö oli anivarhaan aamulla ja olimme varanneet reilusti aikaa, että varmasti ehtisimme taksilla asemalle. Taksikuskin kanssa oli kuitenkin kommunikointiongelmia, tämä ei selvästikään tiennyt kyseistä asemaa. Hän selitti (kai) kiertävänsä ruuhkaa ja lähti ajamaan kymmeniä kilometrejä pitkää kiertotietä. Lopulta päädyimme ihan väärälle asemalle. Ikkunasta huutamalla saimme ajo-ohjeita tuktuk-kuskilta ja Google Maps näytti, että aloimme lähestyä kohdetta. Tässä vaiheessa aikaa oli enää kymmenisen minuuttia ja aloin olla aivan vakuuttunut, ettemme ehdi junaan. Saavuimme risteykseen juna-aseman viereen viisi minuuttia virallisen lähtöajan jälkeen, näimme junan vielä asemalla ja juoksimme liikenteen läpi laiturille käsiä heilutellen. Siellä meille tyynesti myytiin liput ja juna odotteli, kunnes pääsimme kipuamaan kyytiin. Onneksi meille oli vielä hyvin tilaakin, istuimme alas ja leppoisa hölkynkölkyn-kyyti pääsi alkamaan. Huh!

lunchtime

Juna kölkytteli leppoisaan tahtiin ensin asutuksen läpi – kirjaimellisesti toisten olohuoneiden ohi – ja sitten kauniin maaseudun poikki. Junan ikkunasta oli aikaa tarkastella maisemaa: viljelyksiä ja maanviljelijöitä, lintulampia kahlaajineen, lummelampia,  radan varressa vilkuttavia lapsia. Tuntui, että matkan aikana näimme enemmän tavallista Thaimaata ja sen asukkaita kuin muilla matkoilla yhteensä. Lapselle ei tarvinnut keksiä mitään viihdykkeitä, vaan vaihtuvat maisemat olivat aivan riittämiin hänellekin.

Joillakin asemilla pysähdyttiin pidempään, mutta sen sijaan, että matkustajat olisivat hypänneet laiturille virvokkeita ostamaan, evästen myyjät hyppäsivät kyytiin. Mekin täydensimme juoma- ja ruoka- varastoamme, ruoka oli hyvää peruslounassyötävää ja todella edullista. Riisiä, munaa ja jotain…

junamatkustajia

Junan ikkunat ja ovet ovat käytännössä koko ajan auki. Lasten kanssa matkustaessa pitää siis olla hyvin tarkkana! Turvallisuusmääräykset ovat täällä vähän eri luokkaa kuin länsimaissa… Tosin ei haittaa, jos kyydistä sattuu putoamaan, sillä juna peruuttaa takaisin hakemaan kyydistä pudonneen matkustajan. Näin oli käynyt jollekin onnettomalle tupakoitsijalle junan takana erään ystävämme matkalla!

Ja sitten se itse silta!

bridge

Historian siipien havinaa! Ja se leffasta tuttu vihellys alkoi tietysti soimaan päässä välittömästi. Sillalla tosiaan sai rauhassa kävellä ja ottaa kuvia. Junia kulkee muutaman kerran päivässä, mutta ne kulkevat todella hiljaa, kävelyvauhtia, ja viheltävät, kunnes jalankulkijat väistävät pikku ulokkeisiin.

bridge2

Sillan kupeessa on useita ravintoloita ja kahviloita sekä myyntikojua jos jonkinlaista. Me jäimme odottamaan junaa, jonka piti saapua toisesta sunnasta sillalle, mutta tunnin jälkeen päätimme luovuttaa, koska olimme helteen näännyttämiä. Seuraavan päivän Hellfire Pass -retkellä saimme lisää kokemusta junamatkustamisen olemuksesta täällä: odottelua, odottelua odottelua… Siitä lisää piakkoin!